Terug

Cocotte, rond Bressekip met roomsaus

PICTO

aantal personen

4-5

voorbereiding

30 min.

kooktijd

40 min.
  1. Je kiest best een Bressekip, maar een gewone scharrelkip is ook goed. Voor het garen van de kip neem je best een niet te grote braadpan.
  2. Snijd de kip op een snijplank in 8 stukken en kruid met peper en zout. Snijd ook het karkas in kleine stukken.
  3. Smelt de boter in de braadpan en voeg de kip in 3 porties toe. Bak de stukken kip mooi goudbruin. Neem eerst de twee vleugels en dan de borststukken. Zodra ze goudbruin zijn, haal je ze uit de pan. Voeg dan de boutjes, de ajuinen, de ongeschilde knoflookteentjes alsook de schijfjes wortel toe aan de pan. Als alles licht gekleurd is, haal je het vlees uit de pan en voeg je het in stukken gesneden karkas toe. Laat het samen met de ajuin, knoflook en wortelen zo'n 5 minuten sudderen.
  4. Doe daarna het vlees opnieuw in de braadpan. Bestrooi met een eetlepel bloem, roer om en voeg daarna de witte wijn en het water toe. Doe het kruidentuiltje in de pan. Laat het geheel 20 minuten op een hoog vuur garen totdat ongeveer twee derde van de wijn en het water is ingekookt. Haal de stukken kip en de ajuinen uit de pan en houd warm in twee diepe schotels.
  5. Laat de rest van de ingrediënten (karkas, knoflook en kruidentuiltje) verder garen totdat ze voor de helft zijn ingekookt.
  6. Verwarm alvast de serveerschaal.
  7. Giet de ingekookte saus door een fijne zeef in een kleine pan. Breng opnieuw aan de kook. Voeg de room toe. Laat nog zo'n 3 à 4 minuten koken totdat de saus licht en romig is. Zet het vuur zo laag mogelijk.
  8. Schik de stukken kip op de voorverwarmde serveerschaal en giet de saus eroverheen.
  9. Lekker met spinazie.

 

Het recept kun je terugvinden in het boek "BOCUSE dans votre cuisine" van Paul Bocuse (Editions Flammarion).

1 Bressekip (+/- 1,6 kg)
60 g boter
8 kleine zilveruitjes
3 knoflookteentjes, met schil
1 wortel
1 kleine el bloem
1/2 fles Mâcon Blanc
500 ml water
Tijm
1/4 laurierblaadje

Voor het kruidentuiltje:
peterselie, prei, selder
200 ml room
Peper en zout