Tilbage

FAQ - støbejern Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor vælge støbejern?

 • Støbejern lagrer og fordeler varmen ensartet og langsomt.
 • Udover, at materialet holder godt på varme, holder det også på kulde. Det vil sige, at støbejernet holder dine kolde retter, kolde – og dine varme retter, varme.
 • Støbejernets evne til fordele varmen ensartet kombineret med nedbørseffekten, gør gyderne perfekte til slow cooking og simreretter
 • Støbejernet er robust og holder i mange år, hvis du vedligeholder gryderne efter vores instruktioner.
 

Hvorfor vælge emaljeret støbejern fra Staub?

 • Produkterne fra Staub anbefales og foretrækkes af nogle af de dygtigste kokke i verden. Den høje kvalitet gør, at produkterne er robuste og holder i mange år. Knopperne i låget på gryderne gør, at retterne bevarer deres saft og kraft samt fremhæver ingrediensernes nuancer og aromaer.
 • Knopperne i låget skaber en ”nedbørseffekt”, der fortætter dampen og regner som dråber over retten. På den måde bliver kødet i retten ekstra saftigt og mørt.
 • Den indvendige, matsorte emalje medvirker, at produkterne ikke misfarves selv efter mange års brug.
 • Produkterne har en lang levetid, og plejer du dem med et lag olie påført med et stykke køkkenrulle eller madpensel, bevares og plejes emaljen – og produkterne kan holde i mange år.
 • Emaljeret støbejern ruster ikke.
 • Jo længere tid du giver dine retter i produkterne, jo mere velsmagende bliver din madlavning! Derfor er gryderne fra Staub eminente til simreretter og slow cooking.
 • Den glatte emaljebund gør, at gryderne kan anvendes på alle komfurtyper uden at ridse overflader. Støbejern fra Staub er magnetisk og kan derfor også anvendes på induktion.
 • Alle gryderne fra Staub er udstyret med en messing- eller nikkelknop, der tåler op til 250˚ i ovnen.

 

Hvorfor er produkterne fra Staub så tunge?

 • Alle Staub-produkter er fremstillet i støbejern af høj kvalitet. Støbejern er fra naturens side tungt, og det giver den fordel af produkterne bliver mere robuste, holder bedre på varmen (eller kulden) og fordeler varmen ensartet.

 

Hvilket køkkentilbehør skal jeg benytte?

 • Vi anbefaler brug af køkkenredskaber, der er lavet af plast, silikone eller træ for at undgå at ridse emaljens overflade.

 

Hvilken funktion har de tre forhøjninger på kanten af låget?

 • De tre forhøjninger stabiliserer låget, når dette sættes på gryden.
 
Hvilket formål har knopperne i låget?
 • Når det flade låg med knopperne sættes på gryden, fortætter og kondenserer dampen, der regner som dråber over retten. Resultatet af dette er, at kødet bliver ekstra saftigt og mørt, og du vil få en komplet smagsoplevelse, da nuancerne og aromaerne i ingredienserne træder frem.

 

Hvordan skal jeg rengøre mine støbejernsprodukter?

 • Støbejernsprodukterne vaskes op i hånden med varmt vand, almindeligt opvaskemiddel og en blød svamp. Ved genstridige tilsmudsninger anbefaler vi, at du stiller din støbejernsgryde i blød i varm vand med lidt opvaskemiddel i, til alle resterne kan fjernes. Er der forsat tilsmudsninger i emaljen er det en god idé at smøre den indvendige del af produktet ind i planteolie.
 • Staubs produkter er lavet af høj kvalitet og derfor skal produkterne vedligeholdes og behandles omhyggeligt. Derfor bør støbejernsprodukter fra Staub vaskes op i hånden i varmt vand med en blød svamp og almindeligt opvaskemiddel. Vi anbefaler ikke opvaskemaskinen, og benyttes støbejernet alligevel i opvaskemaskinen, bortfalder reklamationsretten.

 

Hvorfor kommer der brune pletter i bunden af min gryde?

 • De brune pletter i gryden er en naturlig følge, der kommer efter tilberedning af mad. De fleste brune pletter kan fjernes ved at rengøre produktet med varmt vand, en blød svamp og almindeligt opvaskemiddel. For at give din gryde bedst mulig pleje og undgå brune plejer, anbefaler vi, at du anvender planteolie på indersiden af dit støbejernsprodukt. Olien påføres med et stykke køkkenrulle og smøres ud i hele gryden. Olien gør, at grydens indvendige emalje vedligeholdes, du undgår misfarvning og glansen opretholdes.

 

Er emaljeoverfladen ridsefast?

 • Den matsorte emalje i vores produkter er forholdsvis ridsefast, men tåler ikke metalredskaber. Du bør derfor anvende plastik-, silikone- eller trækøkkenredskaber for at bevare den glatte emalje og undgå ridser i overfladen. Emaljen kan ved sammenstød med metalgenstande ridse eller krakelere. Det samme kan ske hvis produktet falder på gulvet. Anvender du kogeplader med induktion må duunder ingen omstændigheder benytte ”boost-funktionen”, da der er risiko for, at din gryde vil krakelere. Sørg også altid for at opvarme dine støbejernsprodukter gradvist: begynd med at varme gryden op i et par minutter på lav varme og skru derefter varmen langsomt op. Når du er færdig med maden, så lad din gryde køle af i minimum 15 minutter før du skyller den af.

 

Hvilke fordele har den matsorte emalje kontra en skinnende emalje?

 • Vores matsorte emalje leverer fortræffelige resultater og sikrer at gryden ikke misfarves efter brug. Den matsorte emalje vil med tiden blive mere brunlig, og for hver ibrugtagning skaber den bedre og bedre madlavningsresultater!

 

Har Staub-produkterne non-stick egenskaber?

 • Den matsorte emalje er ikke overtrukket med nogen særskilt non-stick belægning. Brugen af olie forhindrer, at madvaren, du tilbereder, klæber fast, og der kræves altid lidt olie at tilberede retter i gryderne. Efter et stykke tid danner der sig et naturligt non-stick lag i din gryde.
 • Hvis du ønsker at fremskynde non-stick egenskaberne, kan du pensle indersiden af dit Staub-produkt med almindelig planteolie og varme det langsomt op ved svag varme. Olien trænger ind i alle emaljens porer, og der opnås derved en naturlig non-stick overflade. Fjern evt. det overskydende olie efter proceduren.

 

Ved hvilken temperatur skal jeg tilberede maden?

 • Vi anbefaler, at du allerførst varmer gryden op ved svag varme. Derefter kan du skrue op for blusset. Støbejernet sikrer en ensartet og jævn varmefordeling og det er derfor ikke nødvendigt at skrue komfuret op på de højeste temperaturer. Hvis du alligevel ønsker at tilberede maden ved høj varme, skal du forhøje temperaturen gradvist for at undgå termisk chok, da der i sjældne tilfælde er risiko for, at gryden krakelerer.

 

Ved hvilken temperatur skal jeg varme mit vand op i tekanden fra Staub?

 • Grundet støbejernets excellente varmefordeling er det ikke nødvendigt at stille din tekande på højeste temperatur, for at bringe vandet i kog. Dit vand vil allerede koge ved svag varme.

 

Bliver håndtagene varme?

 • Ja. Alle knopperne på låget består af messing eller af forniklet rustfrit stål og har en varmebestandighed på op til 250°. For at undgå forbrændinger, skal du altid benytte grydelapper eller grillhandsker, når du tager fat om dine Staub-produkter, da knopperne bliver meget varme. Det samme gælder håndtagene på siden af gryden. Vi har udviklet silikonehåndtag til visse Staub produkter, herunder gryder og Hexagon sautérpander, der kan tilkøbes og som kan sættes på deres håndtag. Disse tåler at komme i ovnen og gør, at håndtagene ikke bliver ligeså varme. Vi anbefaler dog, at du benytter grydelapper når dit støbejern har været i ovnen selvom der er silikonehåndtag på, da disse også bliver varme. Silikonehåndtagene tåler op til 200°C..

 

Hvilken garanti yder Staub?

 • Vi yder livstidsgaranti på vores støbejernsprodukter, der dækker produktions- og materialefejl. Hvis du ikke er tilfreds med dit produkt fra Staub, beder vi dig om at kontakte os, så vi kan finde en løsning på problemet.

 

Hvilken betydning har bogstaverne og tallene, der er indgraveret i støbejernet?

 • Alt efter produktets størrelse kan der i hver støbeform støbes flere produkter samtidigt (i en støbeform er der fx flere låg). Hvis der på et produkt konstateres fejl, kan vi ved hjælp af dette nummer identificere produkterne støbt i samme form og træffe de nødvendige foranstaltninger for at sikre et fejlfrit produkt. Tallene eller tegnene har intet med kvaliteten på produktet at gøre. De symboliserer hverken 2. sortering eller B-vare, men er kun tegn vi anvender i forbindelse med vores interne kvalitetskontrol.

 

Må silikonehåndtagene gå i ovnen?

 • Ja det må det, men max op til 200°C. Du kan derfor med fordel tage silikonehåndtagene af inden de kommer helt ind i ovnen, hvis du vil bruge højere temperaturer.

 

Hvad består støbejern af?

 • Støbejern er en forbindelse af jern beriget med kulstof. Af yderligere bestanddele kan nævnes silicium, mangan, fosfor og svovl.